Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap


Avgasbandage - Information

 
 

Information om avgasbandage

  1. Inledning
  2. Material
  3. Linda avgasbandage
  4. Rostfria buntband
  5. Linda grenrör
  6. Linda downpipe
  7. Avgasbandage som ändrar färg
  8. Avgasbandage som ryker vid uppstart
  9. Hur mycket avgasbandage behövs?
  10. Överlapp
 
 

1

Inledning

Montera avgasbandage görs oftast på avgasdetaljer så som grenrör och avgasrör till bilar, mc, atv med mera för att motverka stråningsvärme och hålla nere temperaturen i motorrum. Strålningsvärme är förutom ålder en av de största orsakerna till varför slangar och kablage blir dåliga. Ett grenrör som inte har något slags värmeskydd höjer temperaturen i motorrum och närliggande komponenter samt gör service av motorrelaterade delar outhärdlig eller omöjlig pga den höga värmen även en tid efter avstängd motor.

Ett avgasbandage löser alla dess problem och ger ett snyggt utseende.

 
 

2

Material

Materialet i avgasbandage är oftast baserat på glasfiberväv som i sin tur finns en uppsjö av varianter och beroende på kvalité så är väven även behandlad på olika sätt och vid olika stadier vid tillverkningen. Det är dessa två punkter som bestämmer hur bra kvalité avgasbandaget får.

 
 

3

Linda avgasbandage

Montering kan göras både torrt och blött men oftast är ett blötlagt avgasbandage lättare att montera för att man kan stretcha ut det lite mer så att det får en tightare passform monterat. Vid första uppstart / uppvärmning av avgasbandaget så ryker det lite och det fungerar lite som att lägga ett gips. Fibrerna i bandaget ”stelnar” och håller sig kvar på plats bra men om man skall demontera det så går det lätt sönder när de stela fibrerna bryts i motsatt riktning. Med andra ord så kan avgasbandage anses som förbrukat när det lindats och värmts upp en gång även om man ibland kan lösa att använda det igen men då med ett ”översträckt” bandage då fibrerna redan stäckts ut en gång innan.

Åtgång av avgasbandage går enkelt att räkna på om man vet vad som skall lindas och man har klart för sig hur. Annars är det så många faktorer som spelar in för att få ett vettigt resultat så som överlapp, böjar, stretch, uttag osv. En rulle på 10-15 meter brukar ofta räcka till ett ”normalt” grenrör / ”ormbo”. Tumregeln är att använda 25mm bredd till grenrör och 50mm till avgassystem eller för att säga det annorlunda, 25mm där skarpa böjar förekommer och 50mm på raka rör eller med svaga böjar.

 
 

4

Rostfria buntband

Vid monteringen av avgasbandaget så används rostfria buntband. Det finns två kända typer av buntband i stål och det är steglösa buntband och buntband med klickfunktion. Dessa buntband finns i olika längd och bredd.

De steglösa buntbanden fungerar precis som det låter, de spänns åt steglöst och nyps fast när de dragits åt.

De rostfria buntbanden med klickfunktion är mycket lätta att montera och har ca 1mm mellan varje steg / klick så det är nästintill ”steglösa”.

Vilket buntband man väljer har ingen större betydelse utan är en smaksak

När man ska fästa avgasbandage med rostfria buntband så börjar men att linda ett varv som sedan kläms ihop med ett buntband. Detta lindas över för att sedan klämmas fast i slutet av lindningen. Det sista buntbandet kommer att bli synligt. Om det är en lång sträcka som skall lindas eller om det är väldigt snäva böjar så kan flera rostfria buntband användas med fördel då detta bara ger ett bättre slutresultat och avgasbandaget hålls på plats bättre.

 
 

5

Linda grenrör

Avgasbandage lindas oftast på grenrör och så kallade extraktorgrenrör där grenröret inte är gjutet utan är uppbyggt av rördelar. Det är oftast uppbyggt av snäva böjar så ett 25mm (1") avgasbandage är lättare att jobba med och få ett bra slutresultat är 50mm (2"). I första hand så är det strålningsvärme från grenröret som man vill bli av med då detta värmer upp hela motorutrymmet och kan även skada närliggande delar så som slangar från turbo och kablage som dras i närheten.

 
 

6

Linda downpipe

Linda avgassystem med avgasbandage görs av samma anledning som grenrör då man vill få ner temperaturen i motorutrymmet samt hindra strålningsvärme från att föråldras och skada närliggande slangar och kablage. När man lindar en downpipe så används oftast 50mm (2") avgasbandage då det oftast är utdragna böjar och ett bredare bandage ger en mer hållbar montering då det blir färre lindade varv på samma sträcka i jämförelse med en smalare avagsbandage.
 

 
 

7

Avgasbandage som ändrar färg

Ett avgasbandage är svarte eller gulaktigt när de är nya på grund av vilken blandning av material det är. När dessa blir varma och fibrerna stelnar så ändras också färgen. Det blir ljusare / vitaktig och kan skifta beroende på vart det blivit som varmast. Detta är helt normalt och gäller alla typer av bandage som skall isolera värmen. 

 
 

8

Avgasbandage som ryker vid uppstart

Ett nytt avgasbandage är behandlat för att vara flexibelt och inte damma så mycket. Detta underlättar vid montering. När du för första gången startar upp bilen så bränns bandagets fibrer in och börjar ryka. Stå därför med öppen motorhuv utomhus eller i väl ventilerat utrymme vid uppstart.
 
 

9

Hur mycket avgasbandage behövs?

Avgasbandage säljs ofta på cirka 15 meter rullar så därför tar vi det som exempel. exemplen är med 50% överlapp då raka delar ofta har mindre överlapp och böjar har mer överlapp.

50mm brett avgasbandage med 50% överlapp

2" rör räcker till cirka 2,3 meter
2,5" rör räcker till cirka 1,8 meter
3" rör räcker till cirka 1,5 meter
3,5" rör räcker till cirka 1,4 meter
4" rör räcker till cirka 1,2 meter

25mm brett avgasbandage med 50% överlapp

1,67" (42,4mm) rör räcker till cirka 1,4 meter
1,9" (48,3mm) rör räcker till cirka 1,2 meter
2" (51mm) rör räcker till cirka 1,15 meter
2,12" (54mm) rör räcker till cirka 1,1 meter
2,36" (60mm) rör räcker till cirka 1 meter
2,5" (63mm) rör räcker till cirka 0,95 meter


Mer överlapp = mer värmeskydd = mer åtgång = bättre hållbarhet

 
 

10

Överlapp

När avgasbandage lindas så används allt från 25% till 75% överlapp.

Raka delar
Om 25, 50 eller 75% överlapp används på ett rakt rör spelar inte lika stor roll som i en böj. Vill du isolera röret mer så används 75% överlapp. Vill du minimera åtgången så använder du 25% överlapp.

Böjar
När en böj lindas så bestäms överlapp på utsidan av rörböjen. För att lindningen inte skall bli för tjock så används ca 25% överlapp på utsidan av böjen och därmed bestäms insidans överlapp automatiskt av böjens vinkel.