Trimma en Volvo B230 turbo
Vilka delar kan man använda och hur gör man för att få ytterligare hästkrafter?
Volvo B230 information
Här kommer några snabba grundläggande fakta som är bra att veta när man skall välja en B230 motor att trimma.
B230 är ett 2,3 liter gjutgärnsblock som tål höga effektuttag ihop med rätt komponenter. B230 har 8ventilsteknik och därmed 2 ventiler per cylinder och en överliggande kamaxel.
B234 är ett likadant motorblock som B230 men här med ett 16 ventil topplock där 4an anger 4 ventiler per cylinder och dubbla överliggande kamaxlar vilket innebär mer syre som i sin tur kan producera mer effekt.
B230 varianter finns det en uppsjö av. exempel är B230f, B230fk, B230ft, B234f osv. och det som skiljer är runtomkringkomponenter så som topplock, kolvkylningsmunstycken, styrsystem, grundladdtryck, katalysator osv. En uppsjö med detaljerad information om detta finns på nätet.
Kolvkylningsmunstycken är bra vid högre effektuttag även om det inte är något krav. Motorblocken med turbo från ~93 har kolvkylningsmunstycken monterat som standard. Detta är positivt vid hårdare körning. Har man inte dessa så kan en mekanisk verkstad eftermontera dessa.
Vevhusventilation är något som är anpassat för original motor, eventuellt lite mer. När man trimmar en motor så innebär det att förbränningstrycket blir högre och därmed så får man med största sannolikhet också högre vevhustryck. Detta skall ventileras för att ej orsaka problem.
De olika trimstegen
Trimma en motor kan göras på många olika sätt som ger varierande resultat. Här visar vi vilka delar som behövs för att uppnå de olika nivåerna och presenterar det i steg. Olika steg kan behöva mer eller mindre jobb beroende på vilket utgångsobjekt man har men detta ger en bra bild av vilka delar som behövs.
Trimma B230 "steg 1" ~200hp
- Effektbox / trimbox / chip
- Laddtrycksstyrning / pysventil / MAC-ventil
- Kamaxel
- Insug / förbättring
Trimma B230 "steg 2" ~250hp
- Effektbox / trimbox / chip
- Laddtrycksstyrning / pysventil / MAC-ventil
- Kamaxel
- Spridare
- Bränslepump
- Turbo
- Insug / förbättring
Trimma B230 "steg 3" ~300hp
- Effektbox / trimbox / chip
- Laddtrycksstyrning / pysventil / MAC-ventil
- Kamaxel
- Spridare
- Bränslepump
- Turbo
- Grenrör
- Insug / förbättring
- Luftmassemätere
- Intercooler
- Dumpventil
- Koppling
Trimma B230 "steg 4" ~400hp+
- Eftermarknad motorstyrning (ECU)
- Laddtrycksstyrning / pysventil / MAC-ventil
- Kamaxel
- Spridare
- Bränslepump
- Turbo
- Grenrör
- Insug / förbättring
- Intercooler
- Dumpventil
- Koppling
- Vevstakar
- Bränslefilter
- Bränsletrycksregulator
- Bränsleledningar
Mer information om delarna
Det finns många olika delar som kan användas till de olika trimstegen. Dyra, billiga, nytt, begagnat, original, eftermarknad, modifierat osv. Nu ska vi berätta mer om de olika delarna och varför man väljer dem. Vi länkar även till de populära delar som brukar användas.

Effektbox / trimbox / chip
Här finns en uppsjö av varianter som använts över tid. Man modifierar / justerar parametrar som t.ex bränsle och tändning i programvaran i styrboxen som kontrollerar motorn. Denna modifiering kallas olika när man söker efter det. Guldbox / trimbox / chip / bränslecip / chip för tändning osv. är alla namn på en modifierad programvara eller en helt annan styrbox med annan/modifierad programvara.
Grundtanken här är att programvaran skall anpassas till den hårdvara som är utbytt för att få mer effekt.

Laddtrycksstyrning
Laddtrycksstyrning behövs på alla bilar med turbo som skall ha mer effekt än grundladdtryck. Grundladdtryck är när wastegate och turbo är sammankopplade med en vakuumslang. Grundladdtrycket bestäms då av hur mycket tryck wastegatefjädern klarar av att hålla emot.
Detta tryck kan styras med en så kallad laddtrycksstyrning. Då släpper man helt enkelt ut luft mellan turbo och wastegate. På detta sätt så blir inte wastegatefjädern utsatt för lika högt tryck trots att turbon kan fortsätta att spinna upp.
Pysventil kallas den laddtrycksstyrning som enkelt monteras på slangen mellan turbo och wastegate för att släppa ut luft. Denna justeras en gång sedan är den i ett fast läge.
Elektrisk laddtrycksstyrning är också en sorts pysventil men den styrs då av motorns styrsystem genom att öppna och stänga. Detta ger bättre kontroll
Grundladdtryck styrs som sagt av wastegatefjädern. Genom att byta till en justerbar wastegate eller byta wastegatefjäder så kan man istället för en laddtrycksstyrning justera max laddtryck med hjälp av att justera eller byta till en hårdare wastegatefjäder.
Fler varianter av laddtrycksstyrning finns men ovan är tre av de vanligaste.

B230 Kamaxel
Kamaxel är något som ofta byts i tidigt skede när man trimmar B230 för att kunna släppa in mer syre i motorn . Så om man inte har någon av nedan kamaxlar i motorn redan så brukar ett byte vara aktuellt. Om man inte köper en ny eftermarknad kamaxel så finns några alternativ som originalmonterats.
H-kam
Original monterad i: B23E
K-kam
Original monterad i: B23E
V-kam
Original monterad i: B230E, B200E
VX-3-kam
Original monterad i: B230FB
A-kam
Original monterad i: B23, B230A, B230ET

Spridare
Original spridare är oftast anpassade för original effekt och kanske lite mer. När man skall trimma en motor så krävs mer bränsle och då kan man behöva byta spridare då original inte orkar att flöda tillräckligt. Detta kan mätas upp men bara genom att se på denna guiden eller vad andra kör med så kan man få värdefull information om när man skall byta och vilka spridare man skall byta till. Mer information om spridare finns här.

Bränslepump
Bränslepump byter man av samma anledning som spridare även om denna ofta klarar att producera mer effekt än original spridare = den klarar sig längre i trimstegen. Däremot så tillkommer en annan aspekt och det är filter som kan sätta igen och agera som en restriktion. Därför är det rekommenderat att som minimum byta förfiltret till bränslepumpen. Mer information om bränslepumpar finns här.

Luftmassemätare B230
Luftmassemätare mäter luftflödet in i motorn. Original luftmassemätare har en invändig diameter och sensor som är anpassad för original hårdvara och styrsystem. När man byter ut turbo och annan hårdvara så blir värden fel och en annan luftmassemätare används. Oftast använder man standard sensor men med ett större hus. Detta är inte nödvändigt att justera då man använder eftermarknad styrsystem då man justerar mot tryck istället för uppskattad luftmängd.

Turbo
För att producera mer effekt så krävs mer luft (syre). Detta genereras genom att byta till en större turbo som kan leverera mer luft. Man kan räkna på vilket turboaggregat som blir bästa med det enklaste är att se vad andra använder för turboaggregat. Då får man ett beprövat koncept.

Grenrör
Volvo B230 original grenrör kan hänga med en bit upp i effekt. Det som avgör när det är dags att byta är mottrycket samt vilken typ av anslutning det har mototurbon när man skall uppgradera turbo. En riktlinje när man pratar om turbo / grenrör är att trycket i grenröret inte skall överstiga turbotrycket.
Mottryck förklarat: vid 1 bar övertryck vid exempelvis 4500 rpm ska inte ha över 1 bar mottryck i grenröret.
Det kan vara svårt att korrekt mäta detta utan man märker snabbt när turbon inte levererar mer effekt och det istället genereras onödigt mycket värme. Detta är inte bra, då ligger men på gränsen vad turbon klarar av.

Insug / förbättring
Volvo B230 har som andra bilar ett original luftfilter som skall rena så bra det bara går. Detta fungerar vid trimmning av motorn som en restriktor. Därför förbättrar man inloppet till turbon och byter till ett luftfilter som flödar bättre.
Tänk på att låg insugstemperatur är en stor faktor till mer effekt. Därför är ett öppet luftfilter som sitter i motorrummet och suger in varm luft ingen bra lösninge. Om man däremot skärmar av luftfilter och motorns värme samt leder in frisk luft till luftfiltret så blir det en bra effekt. Precis som det sitter original men med ett luftfilter som flödar bättre.

Intercooler
Standard intercooler hjälper till att kyla insugsluften för att få en låg insugstemperatur. men som vi skrivit om innan så kommer en trimmad motor med högre laddtryck generera mer värme. Mer värme leder i sin tur till högre insugstemperatur. Det är nu man byter till en effektivare intercooler. Här man kan läsa mer in hur en intercooler fungerar.

Dumpventil
Standard dumpventil är en svart Bosch i plast. Denna fungerar jättebra på lägre tryck. Men när man höjer laddtrycket i kombination med att ventilen är gammal så brukar den inte klara av att hålla tätt längre. Det är nu man byter till en annan dumpventil som klarar av att hålla stängt. Många vill även ha en "öppen" dumpventil men detta skall man inte ha när man använder luftmassemätare. Detta pga att uppmätt luft som skall in i motorn inte stämmer när den öppna dumpventilen släpper ut luften i atmosfären.
Det går däremot bra att använda en öppen dumpventil med ett eftermarknad styrsystem då det inte mäter luftflöde utan tryck istället.

Koppling
Origial koppling är gjord för original effekt och lite till för att man skall kunna dra släp och liknande. När man trimmar så räcker inte original länge. Den kan redan vara sliten och precis klara av original effekt. När man sedan trimmar så orkar den inte hålla emot längre.
Uppgrader koppling kan man göra på många olika sätt och det är två saker som avgör valet.
Körbarhet är viktigt om man ska använda bilen i sin vardag. Då vill man kanske inte ha sinterlamell och en för tungtrampad tryckplatta. Inte heller en flerskivig koppling för motorsport som rasslar och låter mycket.
Effekt är en annan orsak till att man väljer en viss typ av koppling. Ska man ha mycket effekt så kan man behöva byta ut till flerskivig koppling som klarar mer kraft eller använda en sinterlamell och en tryckplatta som är kraftigare.
Här kan man läsa om olika kopplingstyper
Kopplingskitt "värsting" Organisk lamell för gatkörning Tryckplatta M90 Tryckplatta M46/M47 Svänhjul

Vevstakar
När man trimmar vidare så kommer interna delar att behöva bytas ut. Vevstakarna är den del som är svagast i motorn och gör att man tar bygget till nästa steg.
När man ända river motor för byte av vevstakar så brukar många även passa på att uppgraderar andra saker som oljepump, topplockspackning, kolvar, motorlager osv.
Vevstakarna man byter till har samma mått som original men då med H-profil eller I-profil så dessa klarar mer kraft än original.
När man kommer till detta steg så finns mycket nyttig information här.

Eftermarknad motorstyrning (ECU)
Om man ska trimma "mer" eller vill ha ut det mesta från motorn och göra den mer modern så kan man byta ut original styrsystem mot ett eftermarknad. Detta sker oftast efter 300-350hp då det är mycket enklare att göra så. man får dessutom bättre kontroll över vad som händer. Förutom bra motorkontroll så får man även med nnågra väl valda inställningar och givare mycket större säkerhet med eftermarknads ECU.
Kamaxelsensor (Home signal)
Volvo har sin fördelare monterad på baksidan av topplocket mot torpedväggen på de flesta modellerna men de motorer som satt i 240 har istället denna monterad på blocket.
Insugstemperaturgivare (IAT)
Lufttempsensorn sitter original monterad i luftmassemätaren och när man byter till ett eftermarknad styrsystem så styrs denna med lufttryck och inte luftflöde. Därför tas luftmassemätaren bort och då använder man istället en separat lufttempsensor som monteras i tryckrör eller insug.

Motorpaket
Man kan hitta på mycket kul med en B230 motor som är ett väldigt bra utgångsobjekt att trimma på. Ovan länkar till produkter är bara exempel och går man in på de enskilda kategorierna så hittar man mer.
För de som ska trimma vidare mer så finns lite värre paket som har de flesta större delarna samlat
Volvo B230 600hp bottendel (8V) Volvo B230 600hp topplocksdelar (16V) Volvo B230 600hp topplocksdelar (8V)