Differentialväxel - Vad är det och vilka typer finns?

Här får du en överblick på hur en differentialväxel fungerar och vilka olika typer det finns.
Det är uppdelat i följande kategorier:
- Vad är en differentialväxel ?
- Diffbroms / Torsendiff
- Lamelldiff
- Svetsdiff
1 ▼
Vad är en differentialväxel ?
Differentialväxel är en enhet bestående av kugghjul som kan fördela ut kraft i en vinkel (oftast 90 grader). Denna används för att fördela ut kraft från motor till fordonets hjul. När bilen svänger så kommer de yttre hjulen att färdas en längre sträcka och behöver därför snurra fortare än de inre hjulen. En differential eller "öppen diff" som det kallas tillåter oss alltså att svänga utan problem.
Eftersom hjulpar kan snurra i olika hastighet och inte är låsta så kan därför bara ett hjul tappa fäste om det t.ex är halt. Kraften från motor kommer då att överföras mer på det hjul som snurrar fortare. I performance sammanhang så är detta inte fördelaktigt då kraft fördelas till ett spinnande hjul och inte till de hjul som har grepp.
Om man vill ha mer grepp så måste detta motverkas med annan typ än "öppen" differentialväxel. De olika typerna är Torsendiff, Lamelldiff eller en svetsad öppen differentialväxel så kallad svetsdiff.
Det finns även konisk och hypoidväxel men dessa är olika versioner av en differentialväxel.
2 ▼
Diffbroms / Torsendiff
(Helical LSD)
Torsendiff (Förkortning av TORque SENsing) är en populär, hållbar och kostnadseffektiv lösning som motverkar spinnande hjul. Denna lösning flyttar istället kraften till det hjul med bäst fäste.
Om ett hjul är helt i luften vid t.ex sväng på bana eller har väldig lite motstånd så bromsar inte en öppen diffbroms. En större förspänning gör att diffen fungerar "bättre" men inte helt.
Denna typ av diff kommer med en "förspänning" som passar från fabrik, det går ej säga exakt hur den kommer bete sig mer än att det är mycket bättre en den öppna differentialväxeln vid racing / motorsport.
Olja: 80-90 eller 80-140 Petrolium baserad olja (Ej syntet)
Fördelar:
- Väldigt lite underhåll
- Lågt ljud / inget missljud
- Låg kostnad
Nackdelar:
- Fungerar ej bra om ett hjul är i luften / har väldigt dåligt fäste.
- Väldigt liten eller ingen justering
Typ av diffverkan:
Torsen fungerar tvärt emot en öppen diff. Denna skickar kraften till det hjul som har mest grepp för framkomlighet. Desto mer vridmoment som skapas, desto mer friktion / låsning i diffen. Man kan alltså inte säga att en torsendiff låser, den driver på det hjul med grepp istället.
1. Är diffen ny så kan den låta lite och sedan tystna när de interna brickorna "slitit" in sig.
2. Missljud i en torsendiff beror oftast på typ av olja som används så var noga med att välja en beprövad olja till din diff.
3 ▼
Lamelldiff
(Plated LSD)
En lamelldifferential består som namnet antyder av lameller.
När ett hjul på en axel tappar greppet och börjar snurra fortare så spänner detta åt / ökar trycket på lamellerna som för över mer kraft till det andra hjulet.
Pga. justerbarheten och funktionen så är en lamelldifferential fördelaktig inom motorsport / racing.
Olja: LSD olja
Fördelar:
- Stor justerbarhet
- Bromsar fart med ett hjul i luften men fungerar fortfarande
Nackdelar:
- Mer underhåll / Slitage än öppen diff
- Mer missljud än en öppen diff
- Högre kostnader
Typ av diffverkan:
En lamelldiff jämnar ut differentialverkan så båda hjulen ska snurra lika fort genom att spänna åt lamellpaketet. Mer förspänning och hjulen snurrar % mer lika fort.
4 ▼
Svetsdiff
En så kallad svetsdiff (Svetsad öppen differentialväxel) är en budgetlösning som låser ihop ett hjulpar på en axel. Snäva svängar blir problematiskt eftersom dreven svetsats ihop så hjulen inte kan röra sig individuellt (förklarat i punkt 1).
Det är sällan fördelaktigt att ha ensvetsad differential då bilen alltid kommer att motverka sväng och sträva rakt fram.
Om ett hjul på en axel i en individuell hjulupphängning får sämre fäste så kommer all kraft att hamna på den drivaxeln och detta orsakar extra slitage.
Olja till svetsdiff: Standard / Original
Fördelar:
- Kostar inget mer än ett oljebyte
- 100% låsning -alltid.
Nackdelar:
- Försämrar svängbarhet
- Större slitage på hjulupphängning och drivlina
Svetsdiff är inte rekommenderat utan är bara med som jämförelse.